Nyuszi csoport

Óvó nénik:

Jójárt Ágnes (Ági néni)

Réthyné Fejes Mónika

Dajka néni:

Stift Emília (Emi néni)


Nyuszi csoportunkba 21 vegyes életkorú kisgyermek jár. A bátorító nevelést szem előtt tartva igyekszünk családias légkört kialakítani.Fontosnak tartjuk a személyes perceket, azt, hogy a gyermekeket egyenként fogadjuk reggelente. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek élményeiket, örömeiket, bánatukat megoszthassák, közös gondolkodással rávezetjük őket, hogyan is oldhatják meg problémáikat.
Ösztönözzük a gyermekeket arra, hogy próbálják megoldani kialakult konfliktushelyzeteiket. Fontos, hogy a megfelelő "eszközt" használják hozzá (megbeszélés, egyezkedés, intelligens, kulturált véleménynyilvánítás, véleményütköztetés).
Érzelmi nevelésünk fontos része, hogy a gyerekek verbálisan meg tudják védeni magukat, érzelmeiket meg tudják fogalmazni, érdekeiket fel tudják ismerni, és ki tudjanak állni mellette. Ehhez ad nagy segítséget a szituációs játékok, dráma játékok játszása.
Odafigyelünk a társaskapcsolatokra is. A gyerekek elfogadóak legyenek egymással, türelmesen hallgassák meg egymást, tudjanak és merjenek egymás előtt beszélni. Ehhez nagy segítséget nyújt a beszélgetőkörünk, amit a gyerekek önkéntens vállalás alapján teljesítenek. 1-1 allkalommal 1-2 gyermek készül fel. Behozhat könyvet, játékot,, fényképet vagy számára kedves tárgyat, emléket, élményt, amelyről beszél. Segítünk, hogy gondolataikat egész mondatokkal fogalmazzák meg. Ezek után a látottakról, hallottakról a társaik is kérdezhetnek. Egy beszélgetőkör alkalmával nemcsak anyanyelvi fejlesztések valósulnak meg, hanem kialakul egy kulturált beszélgetési forma, ahol megtanulnak beszélni, odafigyelni egymásra, gondolataikat megfogalmazni, kérdezni, gondolkodni.
A napi tevékenységeink alkalmával kiemelt szerepet kap az önállóságra nevelés és munkajellegű tevékenységek. Projekt módszerrel dolgozunk. Egy témakört minden területtel igyekszünk érinteni. Témához kapcsolódóan válogatjuk a verseinket, énekeinket, a vizuális nevelés, matematika, külső világ tevékeny megismerése, környezeti nevelés anyagát, tartalmát.
Az óvodai nevelésünket a szülőkkel együttműködve végezzük. Fontosnak tartjuk a szoros, jó, őszinte kapcsolatot, amely alappillére a kiegyensúlyozott, jó hangulatú gyermeknevelésnek.


nyuszi lógó